onsdag, september 10, 2008

Omställningar

Det har varit tyst här en tid, och det beror på flera saker. Bland annat har jag flyttat men har fortfarande inget nät hemma. Jag har även varit i lite dåligt skick emellanåt, men nu är formen bra.

Det här inlägget får bli ett sammandrag av de dryga två veckor det varit uppehåll på bloggen. Inlägget är kanske inte det läsvärdaste men ger en fingervisning hurdana mina dagar är.

Tisdag 26.8
Vi följde med en dansperformance, "Bodies in urban spaces". Ett roligt sätt att bli lite bekantare med staden, även om jag höll mer utkik efter skulpturerna än var jag var. Här finns en recension från Svenska dagbladet.
Sedan for vi till Jakobsbergs centrum för att rekognocera inför den kommande "flashmoben" (det vete tipporna hur man stavar/särskriver det ordet korrekt), och tog lite bilder. Till sist sammanställde jag lite info om olika fonder som vi kunde söka pengar från för framtida kapitel av Maskspel.

Onsdag 27.8
Skrev ihop någon sorts information om Jakobsbergshändelsen. Sedan satt jag med när gänget bakom Deltagarkultur-boken hade möte och diskuterade release, föreläsningar och distribution. Jag satt mest och följde med, intressanta människor och intressanta tankar.
Kvällen avslutades med filmvisning, The weather underground. Intressant att höra hur terrorism motiveras med västerländska tankegångar och värderingar. Sevärd, även om det inte är någon mysig film direkt.

Torsdag 28.8
Satt på Sveroks kontor hela dagen och jobbade med rekvisita för spelet. Det blev många timmar och var helt yr i skallen efteråt, men det tyder väl på att man varit aktiv.

Fredag 29.8
Fortsatte med rekvisita.

Lördag - söndag 30-31.8
Var på kontaktimpro-jam-helg i Katrineholm under helgen. Tyvärr var jag i dåligt skick så att jag var sängliggande en del av lördagen och bara tog det lugnt resten av helgen. Inte så kul men platsen var väldigt rofylld och kontaktimprovisation i sig är ju spännande. Det är en form av dans som består i att man hela tiden har fysisk kontakt med en annan person och ger och tar vikt och ändrar höjd och position genom att vrida sig. Metoden är väldigt meditativ även om man fysiskt är väldigt aktiv.
Helgens prestation var ändå att jag kört bil i Stockholms innerstad, helt ensam och vilse. Men inga olyckor hände och jag kom säkert fram dit jag skulle till sist.

Måndag 1.9
Flyttade ut till Fagersjö som ligger en bit söder om Stockholm och kommer att bo där i en månad i ett nystartat kollektiv. Måste dock söka något annat från oktober framåt så riktigt bofast blir jag aldrig i denna stad.
Jag färdigställde infon om Jakobsberg idag. Sedan översatte jag en text om Maskspel till engelska som kom upp på Nordic scene-bloggen. Blev riktigt nöjd med den, fast det nu inte var en så stor grej.

Tisdag 2.9
Började joxa med en studieplan för spelet som ABF behöver. Har ingen aning hur en sådan ska utformas just nu men nätet är ju en outtömlig källa på information till den törstande rationalbefolkningen.
På kvällen var jag i studion och talade in anvisningar för musiksagan som görs till spelet. Och med anvisningar menar jag "Nu är det dags att vända sida". Något att lägga till på min lista-över-saker-jag-inte-väntat-mig-skulle-hända-i-mitt-liv. Kul, men tyvärr får jag ingen glad melodi som medföljer mina anvisningar som de gamla goda kassettbanden med sagor.
Annars gick en ansenlig mängd av dagen åt till att jaga något att sova på. Detta är inte det lättaste om man inte är stenrik. Det lustiga är att det dyraste var sängkläder, lakan alltså. Därför äger jag för närvarande inga sängkläder.

Onsdag 3.9
Fortsatte att söka efter mallar till studieplanen. Vi hade även en diskussion om höstens händelser som aldrig kom någon vart, eftersom det var teaterafton. Turteatern bjöd på Katharsis: Kung Oidipus + Trademark: Sweden. Jag har ännu inte löst framtidstemat och på vilket sätt de två akterna hör ihop men det var en givande afton. Teaterutbudet i Stockholm är digert men jag ska inte försöka stressbesöka så mycket jag hinner, jag vill ta del av kulturen som en besökare och inte i någon yrkesroll.

Torsdag 4.9
En kortare dag, jobbade endast på kvällen med att söka fram telefonnummer till personer vi vill kontakta angående spelet, alltså att värva deltagare.
Besökte även ett vernissage på Södermalm, en liten enkel lokal där tre artister ställde ut. Kommer tyvärr bara på namnet på en av dem, Agnes Mercedes. Hon uppträdde också med egen musik, som minst sagt var särpräglad, men jag diggade det, det var en uppmuntrande oas i det grå vädret.

Fredag 5.9
Fortsatt diskussion i café-miljö och lite jobb på studieplanen. Av de ställen vi jobbar på finner jag caféerna de ställen jag jobbar bäst på. Märkligt med tanke på att det hela tiden händer så mycket på såna platser, men det är nog något med utstrålningen. Sedan går man ju med i föreställningen över hur romantiskt det är att arbeta (speciellt för konstnärer) vid ett café sittande med kopp te och betraktande världen gå vidare. Det allmänna sorlet är inspirerande och fungerar som en trygghet. Aktivitet föder mer aktivitet.

Lördag 6.9
Vi satt på kansliet och diskuterade om den annalkande flashmoben, och tror att vi gjorde ett genombrott i planerna. Nu känns våra teman bättre sammankopplade med varann och med händelserna vi planerat, och maskerna har tagit en betydligt centralare position.
Jag funderar även över hur man kunde involvera skolans resurser i och med att vi ju har en fysisk linje som jobbar mycket med mask. En utmaning att kombinera åskådarkultur och deltagarkultur?

Måndag 8.9
Gjorde färdigt ett första utkast på studieplanen. Vi diskuterade om en fondansökan för våren som ska vara inne i veckan. I samband med det kom samtalet även in på att lansera Deltagarkultur-boken i Finland. Det vore rätt spännande och jag tror att det finns god jord att falla i. Åtminstone är inte det finlandssvenska kulturlandskapet mättat på kulturmanifest i dagens läge.
Tidskriftscentralen har en hel del skrifter som verkligen vore intressant att bekanta sig närmare med även annars, så vi ska se om någon av dem nappar.
Sådde även det första fröet till Maskspel i Österbotten då jag fick med en kompis som kommer att fungera som kontaktperson i spelet.

Tisdag 9.9
En kort dag igen. Började skissa på en plan för vårens händelser i Vasa. Tanken att detta kunde vara ett längre arbete och att jag kunde ha detta arbete vid sidan av skolan under nästa år känns vild. Hoppas att formen som ändå skiljer sig en del från lajv inte kvävs eller kväver den rörelse som nu uppkommit i Österbotten. Rollspelare är försvinnande få i dagens läge, jag tror att det finns potential för betydligt fler. Kanske verklighetsspel kunde öppna upp hobbyn mot andra konstformer också och väcka intresset hos "De-med-pengarna".

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Emil! Va kul att ja kunde komma! Hit till din blogg alltså:) Hælsningar från Aina

Anonym sa...

Inga sängkläder? En sann revolutionär behöver icke sängkläder!