lördag, mars 07, 2009

Dagens citat

Jag sitter med ett moraliskt dilemma. Häromdagen snubblade jag på ett citat som genast fångade mig, men jag har problem med att tolka det.

" Det är bättre att ångra vad man har gjort än att ångra det som aldrig blev gjort."

Vem som myntat detta uttryck har jag inte fått klarhet i, men åtminstone har Elmer Diktonius ett liknande. Jag kommer att diskutera nedan som om han vore författaren till detta citat, för enkelhetens skull.

Diktonius vill framhäva att vi bara lever en gång och därför bör vi leva ut det maximalt. Detta är ju en vacker tanke, men stöter på problem när det realiseras. För är det verkligen så som han påstår?

Vad innebär ordet bättre här? Bättre i vilken aspekt? Är det lättare? Är det etiskt mer rätt? Eller finns det här en absolut värderingsram, kanske inte synlig för oss människor, men någonstans i existensen, och att det alltså är bättre i ett absolut hänseende?
Jag tror att han menar att det är för vårt välmående och mentala stabilitet som det är bättre. Men är det det?

Är det inte så att sådant man aldrig kommer sig för att göra lättare faller i glömska efter en tid, då man ju aldrig gjorde det? Det enda man kan komma ihåg är tanken man hade på att göra det.
Om man däremot har gjort något har man en konkret händelse, troligen ett längre händelseförlopp än i det fall där man aldrig gör det, och sålunda mera som kan fastna i minnet.

När nu detta handlar om att ångra det ena eller det andra, så kan man ju inte ångra något man inte kommer ihåg. Och om vi antar att ångern i de båda fallen är lika stora, eftersom Diktonius inte säger något om känslornas storlek, så tycks det mig att det egentligen är bättre att ångra det man aldrig gjort än vad man har gjort, då det förra tidigare faller i glömska.

Jag vill återgå till vad detta citat i praktiken innebär. Jag skrev tidigare att det framhäver tankesättet att vi lever endast en gång och därför bör ta varje chans vi får att uppleva så mycket som möjligt. Det här är ju inte en problemfri inställning.

Låt oss säga att vi har ett dilemma, ett vägval vi måste göra. Vi har två möjligheter, antingen är vi aktiva och gör något åt det eller så väljer vi att inte agera. Det är på förhand inte klart vilket alternativ som är bättre för oss. Ska man då verkligen alltid välja att göra framom att inte göra?
Den aktiva inställningen att handla är mer spännande och leder till mer handling, medan den passiva är säkrare. Det borde alltså vara upp till var och en om man vill ha det säkert eller spännande. Men detta hävdar då Diktonius att är fel, och att det finns ett absolut förhållningssätt. Och visst blir man mer handlingskraftig om man följer detta citat. Men det är svårare att komma över ångern för de handlingar man vill ha ogjorda än ångern för de handlingar man önskar man hade gjort. Hävdar jag.



Eller är det så att jag blivit lurad från början? Att ordet bättre lurat mig i fel riktning? Är det så att Diktonius menar att man inte ska ångra det man aldrig gjort, men däremot sådant man gjort, det vill säga att det är meningslöst att grubbla över utgången på saker man aldrig gjorde.

Jag känner mig förvirrad. Denna senaste tanke skulle göra hela mitt tidigare resonemang onödigt. Jag ser citatet som väldigt tvetydigt och främst tvekar jag över betydelsen av ordet bättre här och därmed betydelsen av hela uttrycket. Kom gärna med insikter och tankar om detta.

3 kommentarer:

Anonym sa...

“I would rather regret the things that I have done than the things that I have not” - Lucille Ball(American radio and motion-picture actress and comedy star, 1911-1989)

“As you grow older, you'll find the only things you regret are the things you didn't do.” - Zachary Scott

“Regret for the things we did can be tempered by time; it is regret for the things we did not do that is inconsolable.” - Sydney Smith(English Clergyman, Essayist and Wit, 1771-1845)

“I think I don't regret a single 'excess' of my responsive youth-I only regret, in my chilled age, certain occasions and possibilities I didn't embrace.”
- Henry James (American expatriate writer 1843-1916)

“Resist no temptation: a guilty conscience is more honorable than regret”

“To love is to risk not being loved in return. To hope is to risk pain. To try is to risk failure, but risk must be taken because the greatest hazard in life is to risk nothing.”

“Fools live to regret their words, wise men to regret their silence” - Will Henry

“The man who insists upon seeing with perfect clearness before he decides, never decides. Accept life, and you must accept regret.” - Henri Frederic Amiel(Swiss writer known for his masterpiece Journal intime, 1821-1881)

“He who spends time regretting the past loses the present and risks the future” - Quevedo (Spanish master Satirist and Poet of Spain's Golden Age, 1580-1645)

“Make it a rule of life never to regret and never to look back. Regret is an appalling waste of energy, you can't build on it it's only good for wallowing in.” - Katherine Mansfield (New Zealander Writer, 1888-1923)

“Maybe all one can do is hope to end up with the right regrets.” - Arthur Miller (American Playwright, 1915-2005)

“I never regret anything. Because every little detail of your life is what made you into who you are in the end.” - Drew Barrymore

Emil sa...

Oj, tack så mycket, I.H. Det är alltså inte bara Diktonius och jag som funderar över handlandets moral. Problematiken är inte löst, men citaten ger ytterligare dimensioner till funderingarna.

Det femte citatet fångar mitt dilemma väldigt tydligt:

"Resist no temptation: a guilty conscience is more honorable than regret."

Problemet är "honorable", ärbart. Hurdå? Enligt vilken hederskodex?

Anonym sa...

Kunde Johnstons påstående nedan "the power of doing nothing is amazing" lugna även i detta sammanhang?