torsdag, juli 31, 2008

Ihmeotuksia & ihmemuutoksia

Just nu går en utställning vid namn Ihmeotuksia & ihmemuutoksia (engelska: Curious Creatures & Changes; svenska: Underliga väsen & förvandlingskonst). Konstnären heter Alexander Reichstein, en finsk-rysk skulptör/bilderboksillustratör. Platsen är Sunnanvik skola i Vasa, och utställningen är en del i den pågående bostadsmässan i Vasa.

Att jag tar upp detta beror endast delvis på att jag jobbar som guide vid nämnda utställning. I samband med utställningen gavs det ut en bok om Reichsteins konst. Det finns två aspekter som jag finner anmärkningsvärda och som är intressanta att lyfta fram.

Det första är lekfullheten. Reichsteins konstnärsskap är väldigt lekfullt och det är också hans syfte. Konsten ska inte vara fjärran från verkligheten, inte alltför dystert, utan levande, lekfullt och spännnande.

Det andra är interaktionen. Konst ska inte "se men inte röra" enligt honom, speciellt barn förstår inte detta. Att själva upptäcka ökar upplevelsen.

Detta är intressant när man ser det i kontrast till Tikanojas konsthems sommarutställning om skor. Där är det strikt förbjudet att fotografera, röra vid något eller ens stå för nära och andas på den "fina" konsten. Själv mådde jag inget vidare av att sitta och övervaka människor, se till att de inte gjorde fel. Däremot var barnens strålande blickar när de förstod att de fick bygga med klossar lika stora som dem själva.

Det finns drag i Reichsteins tankar som sammansmälter med lajvteori och deltagarkultur, inte minst det att han vill bryta det traditionella konstrummet.
Något värt att fundera på.

http://www.reichstein.name/

Inga kommentarer: